Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:21 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Catu „De 20 de ani conduc sindicate"

ro

11 Jan, 2009 22:41 2469 Marime text

lider_sindical_Gheorghe_Catu_02.jpgPreşedintele sindicatului Petrochimistul povesteşte cum s-a înfiinţat Federaţia Sindicatelor din Petromar

Istoria zbuciumată a mişcării sindicale, începută după Revoluţie, ne este desenată de unul dintre actorii săi principali. Gheorghe Câtu doreşte ca acum, după 20 de ani de la începerea activităţii de sindicalist, să conducă Uniunea Judeţeană a CNSLR Frăţia.

Petromar-ul a avut patru sindicate, la început. Cum s-au înţeles cu cei aflaţi la conducerea Petrom?
După constituirea celor patru sindicate ne-am întâlnit cu toţii: platformele cu sindicatul lor (la constituirea căruia am participat cu totul), Sindicatul Liber al Marinarilor, cel al muncitorilor din terminalul Midia şi cel al petroliştilor marini, redenumit mai târziu, constituit pe secţia mecano-energetică din baza de operaţiuni. Până în martie '90, toate erau constituite. Însă, până la urmă au ajuns la vorba mea. Anul 1990 a trecut cum a trecut, cu modificări ultra-rapide în toate sectoarele. În 1991, am fost chemaţi la Petrom, la Bucureşti. Pe atunci, era Regia Autonomă a Petrolului. Ne-am prezentat acolo în aprilie, la negocieri salariale. Pentru prima dată şi-au dat seama colegii că reprezentanţii Petrom-ului au început să ne joace pe degete, spunând că nu mai au bani pentru Petromar, mai ales pentru creşterea salarială. Ăsta a fost mărul discordiei. Aşa că fiecare sindicat din Petromar a vrut mai mult şi ne-am luat la harţă între noi.

Care a fost reacţia dumneavoastră?
Mi-era atât de jenă, încât, după prima zi, m-am retras, am plecat. Nu mai vroiam să aud. Aveam deja şi nişte acţiuni revendicative pe rol, am făcut şi o grevă de avertisment în perioada aia, pe motiv că statul nu ne mai băga în seamă, nu mai aveam materialele necesare pentru a lucra. După o vreme, m-au căutat colegii mei pentru a ne întâlni. Deja, în cele patru structuri sindicale se produceau mişcări, schimbări, iar din momentul acela s-a declanşat o acţiune de conştientizare a importanţei unificării forţelor celorlalte sindicate.

Aţi ajuns la un acord, până la urmă?
Am avut surpriza ca, după aproape doi ani de zile, să fiu chemat la o şedinţă comună a consiliilor sindicatelor. Se întâmpla în decembrie '92. Toată lumea era de acord să se unească forţele. Aşa s-au pus bazele Federaţiei Sindicale Petromar, denumire propusă de mine. Iar eu am fost ales preşedinte.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii